Konstrukcija i izrada modela, prototipova,
i probnih uzoraka

nestle - stalak za kafu


nestle - stalak za kafu (2)


linum / mona - kutija za sapun
linum - kutije za sapun


promo kutijica za gorki list

Prilikom izrade ambalaže, P.O.S, promotivnih i sličnih složenih grafičkih proizvoda, često je potrebno da se pre serijske proizvodnje naprave probni modeli. Ovi modeli mogu biti u nekoj razmeri (umanjeni), ili u pravim dimenzijama (1:1), realizovani u nekoj digitalnoj tehnici štampe (laser, ploter itd), ili u pravoj ofset štampi.

Ovo je uobičajena praksa kod proizvoda kod kojih se u realizaciji koriste štancne, tj alati za isecanje i bigovanje (kao npr. kod kesa, kutija specijalnih promo-proizvoda, i slično). U takvim prilikama modeli se za sve nove proizvode rade po automatizmu, kao vid kontrole proizvodnog procesa.

Na zahtev klijenta moguće je ovakve modele uraditi i sa ilustrativnom štampom, u formi prototipa. Pošto se takvi modeli najčešće izradjuju ručno, njihova izrada zahteva veliko strpljenje, pedantnost i - vreme!

Troškovi za izradu modela, uzoraka i prototipa, mogu iznositi u zavisnosti od korišćene tehnike, dimenzija, i složenosti - od nekoliko evra do nekoliko desetina (pa i stotina) evra.

Posebno skupa varijanta je izrada probnih otisaka u ofset tehnici. Jedan primerak u takvoj sitaciji ima cenu neke manje serije, tako da je to ekonomično samo u slučaju da se radi o veoma velikim (i skupim) serijama. Alternativa je korišćenje profesionalnih kalibrisanih digitalnih mašina za probne otiske što obično košta nekoliko desetina evra po jednom otisku. Problem je što je i ta tehnika relativno spora i komlikovana, a osim kod jednostavne CMYK štampe - nikada nije potpuno identična ofsetu (u slučaju SPOT boja radi se samo o simulaciji, a UV- lak, zlatotisak, i slično - nisu ni podržani)

Naša je poslovna politika da i u ovakvim situacijama pronadjemo neko optimalno rešenje. Vrlo dobri i ekonomični rezultati postižu se izradom umanjenih modela (uz upotrebu kalibrisanih mašina za digitalnu štampu manjeg formata), u kombinaciji sa neštampanim modelima u prirodnoj veličini, od PRAVOG materijala (koji često nije dostupan u digitalnoj štampi). Na taj način može se steći vrlo realna slika o svim važnim karakteristikama budućeg proizvoda. Naravno, naj ekonomičnija varijanta je digitalna simulaciju (na monitoru), koja je često sasvim primerena budžetu i konkretnim potrebama.

U posebnim situacijama (kao na video-klipovima u prilogu) ceo ovaj složeni proces se može uraditi i za ekstremno kratko vreme - ali je ipak u interesu svih da to bude izuzetak - a ne pravilo ...


Okvirne cene usluga:

Iz navedenih razloga teško je precizirati svaki konkretan slučaj ali moguće je danti nekoliko okvirnih kategorija:

Izrada modela jednostavnijih proizvoda

Kao što su npr etikete i nalepnice, magnetni stikeri, kaširani podmetači (nestandarnih oblika), wobleri, i slični jednostavni proizvodi manjih dimenzija. Okvirana cena je 20-40 eura u zavisnosti od složenosti:

Izrada standardne ambalaže

Kao što su kese, omoti ili kutije jednostavnije (standardne) konstrukcije. Trošak sa izradu ovakvih prototipova u zavisnosti od dimenzija i mogućih specifičnosti u vezi štampe - kreće se u rasponu od 40-80 eura (za digitalnu štampu) a tamo gde to nije moguće na tu cenu treba dodati cenu izrade probnih otisaku na ofsetu (40-120 eura, u zavisnosti od broja boja)

Izrada kompleksnijih i/ili originalnih kostrukcija

Ova grupa originalnih proizvoda je toliko široka da je moguće predvideti samo donju granicu investicije ,koja se kreće izmedju 80-100 eura po jednom alatuOstale usluge :

usluga grafičkog dizajna

Grafički
dizajn

fotografija (studijska, reklamna...)

Fotografija

grafička priprema (prelom)

Grafička
prirema

usluga osvetljavanja grafičkih filmova

Izrada filmova

uslužna ofset štampa

Uslužna štampa

usluga grafičke dorade

Grafička dorada

____________________________________________________
home : : : proizvodi : : : reference : : : kontakt : : : mapa sajta